top of page

Capoeira is een Afro-Braziliaanse kunst die is ontwikkeld door mensen uit Afrika die naar Brazilie werden vervoerd in tijden van slavernij, om daar te werken.
Aangezien deze slaven in het verleden geen vechtsport mochten beoefenen en een zwaar leven hadden, heeft capoeira zich ontwikkeld als een vechstport waarbij de beoefenaars een nadruk leggen op het ontwijken van aanvallen ipv blokkeren en bevat het speelse elementen die de veerkracht, flexibiliteit , beheersing en conditie van het lichaam verbeteren en die ritmegevoel en samenwerking stimuleren. Capoeira bevat elementen van zowel vechtsport en acrobatiek als dans en muziek waarbij d
e berimbau, het principiële instrument van capoeira, het ritme aangeeft. Bij Capoeira speelt muziek een essentiele rol en hebben diens ritmes ieder zijn eigen karakteristieken. Sommige ritmes sturen naar een objectiever spel terwijl anderen juist acrobatisch spel bevorderen. Centraal in capoeira staat het maken van een spel met een ander op een ritme, waarbij je de ander voor uitdagingen zet met creativiteit. Dit kan ondermeer op het gebied van acrobatiek of vechtsport. Capoeira is zogezegd een combinatie van veel dingen tezamen. Het is allereerst een vechtsport, maar niet één die enkel objectief is. Capoeira wordt namelijk gespeeld en niet gevochten.

Capoeira heeft zich de afgelopen 50 jaar verspreid over de wereld waarbij inmiddels miljoenen mensen capoeira zijn gaan beoefenen. Deze unieke combinatie van elementen die capoeira maken en diens invloed op mensen is niet onopgemerkt gebleven.
De UNESCO heeft de kring waarin capoeira wordt beoefend, benoemd tot cultureel immaterieel erfgoed van de wereld in 2015. In 2008 is capoeira al tot nationaal erfgoed van Brazilie verklaard.

Barendrecht en omgeving hebben nu ook de gelegenheid om kennis te maken met capoeira: een sportieve combinatie van diverse kunsten.

 

Verder:

 

Binnen het spel van capoeira is er bij bepaalde scholen en op bepaalde ritmes ruimte voor harder objectief spel. Het spel element van capoeira is iets dat andere vechtsporten ook hebben maar dan op een andere manier. Het is te vergelijken met een grootmeester in een oosterse vechtsport. Mocht deze tegen een beginner sparren dan zal hij de beginner stimuleren om zichzelf te ontwikkelen en niet zo hard mogelijk aanvallen alsof hij tegenover iemand staat van gelijk niveau. Dit principe is vanaf het begin al bij capoeira aanwezig en beperkt zich niet enkel tot leerling en leraar, maar leeft ook tussen leerlingen zelf. Mensen ontwikkelen zichzelf binnen capoeira waarbij ze tijdens het spel overwegen of ze zullen aanvallen, verdedigen of een neutrale positie zullen in nemen. Hierbij groeit met de loop der tijd hun strategisch inzicht en past het lichaam zich aan, aan de vele bewegingen die capoeira rijk is. 
De muziek die je als persoon krijgt en levert zijn ook belangrijk bij capoeira. In een roda (kring waarin capoeira wordt gedaan) met goede muziek, zullen mensen vaak meer geïnspireerd zijn om een mooi spel neer te zetten. Men beweegt immers het liefste op goede muziek.

Een bekende capoeira meester: Mestre Pastinha, zei dat capoeira wel een begin heeft, maar geen einde. Wat hij hiermee wilde zeggen dat capoeira zo groot is qua bewegingen en mogelijkheden dat het moeilijk volledig te bevatten is in een leven. Als mensen daarbij nog de kennis over de geschiedenis, de muziek en de verschillende stromingen binnen capoeira willen beheersen dan is het iets wat een leven lang kan vullen. Daarnaast is capoeira ook gewoon een gezellige bezigheid waarin mensen in een ontspannen sfeer werken aan hun conditie, hun inzicht en hun lichaamscapaciteit zoals trappen en salto's.
Bij capoeira leer je je aanpassen aan je omgeving ten gunste van jezelf zonder je eigen identiteit te verliezen. Dit is iets wat als gunstige vaardigheid in het leven gebruikt kan worden. Omdat salto's geen vereiste zijn om een bepaalde graduatie of titel te verdienen, is het mogelijk voor allerlei mensen om te beginnen en te groeien in capoeira via hun eigen weg, binnen onze lesmethode. Naast het bijbrengen van de basis, de ethiek, de muziek en andere technieken, proberen we personen vooral te stimuleren om zichzelf te ontplooien. Dit laatste is voor iedereen anders gezien de eisen en mogelijkheden van iedereen kunnen verschillen. Capoeira brengt zo allerlei culturen bijelkaar die samenwerken naar een groei binnen hun eigen leven. 

 

bottom of page